2012. március 31., szombat

Gail Carriger: Soulless - Lélektelen


Alexia Tarabotti vénkisasszonynak számít, a cirka 25 évével. Anyja szerint túl barna a bőre, nagy az orra, és különben is, mi az már, hogy olvasott, és nem egy buta csitri, aki a főurak láttán meghunyászkodva legyezi magát a csipke-legyezőjével? Persze, hogy nem kell senkinek. Alexiát ez viszont nem igazán zavarja. Még az sem böki a csőrét túlságosan, hogy nincsen neki lelke. Elvan ő magának a XIX. századi, Londonban, ahol a természetfölötti (vámpírok, vérfarkasok, szellemek) létezése bizonyított, elfogadott tény. Immár nem a félelem, rettegés megtestesítői.

Így nem meglepő, hogy a könyv elején zajló bálon Alexia nem mást, mint egy vámpírt döf szíven, teljesen véletlenül. A vámpír meghal, tömeg becsődül, és jönnek is a kérdések: a vámpír melyik bolyhoz tartozott, és ki alkotta? És így tovább sok-sok kisebb-nagyobb rejtélyt kell kideríteni, úgyhogy be is indul a regény. Nem szeretném végig mesélni.

Valószínű, hogy soha nem olvasom el ezt a könyvet, ha nincs ez a recenzió dolog. Annyit láttam, hogy mi a címe, a borítót meg sem lestem, elkértem. Aztán míg elvoltam egy másik könyv befejezésével, jött egy-két értékelés. Méghozzá olyan is, hogy csak lányoknak. Höhö, na, mondom, beválogattam... úgyhogy sandítottam rá, de végül beleolvastam, aminek az lett a vége, hogy elolvastam. Kész, vége, mondom is, szerintem - nekem milyen.

A világ tetszett. Szeretem a viktorinánus kori történeteket. Enyhe steampunk szaga is van a könyvnek, de nem túlnyomó, épp csak észreveszed, aztán szevasz, majd később bekukkant újra egy csöppet.
A karakterek nagyon a helyén vannak. Viccesek, szeleburdik, őrültek, buták, okosak, elegánsak, van itt minden, amit a XIX. századi London csak magába fogadhat. Alexia alakja emlékeztetett kicsit Thanira (J. Goldenlane... valaki szereti?). Szemtelen, nem csinál maga alá egy kis izgalomtól, úgy odaszól, hogy arról koldúlsz, aztán megigazítja terebélyes domborulatait, és semmi szégyen nélkül billeg tovább a dolgára. Na, jó, nem igazgatja magát non-stop, innen is látszik, hogy inkább leányoknak íródott itt az egész mindenség. (vissza térek, pillanat)
Kedvenc szereplő Lyall, Floote és Lord Akeldama. Lyall és Floote nekem tipikus Wodehouse szereplő, mint Jeeves. Mindig tudják mi a teendő, és mindig ott vannak, ha szükség van rájuk. Van humoruk, bár nem igazán kecsegtetik, ha mégis, akkor viszont nagyon hálás vagy nekik érte.

Egyes részeknél felöltött bennem Durrell és Wodehouse neve. Mert a helyzet, vagy egy szereplő annyira emlékeztetett, hogy az már nem szembe ötlik. Erre a könyv végén található interjúban az írónő felsorolja őket (Jane Austen társaságában) példaképeinek. Királyság tudtam én! :)

Szóval a történet, a világ, helyszín, az írónő humora, a nyelvezet, minden a helyén van, és nekem ez így elég is lett volna, de itt ugrik a majom a kútba. Mert ez a könyv tényleg a női közönségnek íródott. Ugyanis belép a képbe Lord Maccon, az alfa-hím vérfarkas, akinek egy válvonásától is megmozdul minden izma a felsőtestén. Kb. 100 oldal után belép az erotika, itt-ott bedugja az orrát, és tartózkodik néhány oldalon keresztül. A leírások többsége a női öltözet fodrát-bodrát tagolja, amiknek a felét sem értettem, lévén gőzőm sincs az ötödik alsószoknya elnevezéséről, vagy a cicifix régies nevéről. Most ezek csak példák, mert tényleg nem jegyeztem meg a szavakat, nem néztem utánnuk. Alexia gyakran igazgatott valami ruhaneműt magán, de ugyanúgy igazgathatja, ha tudom mi az, ha nem.
Mindezekért egy kicsit kárpótolt az, hogy Alexia testzuhataga is szépen le van írva ott, ahol kell, de mégsem ez teszi a lényeges részt a latba.

Szóval, hölgyek, bátran, bátran, nem fogtok benne hibát találni!
Uraim, elvtársaim, csak akkor, ha nagyon nincs más. Szórakozni lehet rajta, de találunk mi magunknak száz meg száz olyan könyvet, ami nem a nők erotikára való vágyait készül kielégíteni.

Meg nem bántam, hogy elolvastam, legalább tudom, hogy milyen. Folytatni nem fogom a sorozatot, mert ugye az, ha minden igaz 4 kötetes. Ja, és ha sok a borítón a rózsaszín, és esernyős hölgyemény nézi a nagylábújját rajta, akkor nagy az esély, hogy a célközönség nem én vagyok. Nem kell mindent erőltetni. :)

Április 21-én lesz Könyvfesztivál, ahol az írónő 14:00 - 15:00 között dedikál a Könyvmolyképző standnál!

(És most elvonulok fát vágni, vagy vadászni, vagy valami, csak, hogy jobban érezzem magam :))

8 megjegyzés:

  1. hát, mi szóltunk hogy csajos, és csak nagyon nyitott pasiknak való.:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na igen, nekem kellett csakazértis :))
      AKi meg fiú létére "annyira" nyitott, az már csatlakozhat Lord Akeldama kísérőihez, szerintem :))

      Törlés
    2. igeeeen.:DD csak ezt így nem akartam kiírni, mert mégiscsak na. :D

      Törlés
  2. Jó, jó de mégsem?:) Ez fura. Amúgy 5 részes a sorozat.
    Nem tudom én úgy emlékeztem, nem az erotika volt benne a fő vonal... ha most itt nem hozzátok fel, eszembe se nagyon jut. Szóval nekem pl. nem ezt a vágyamat elégítette ki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, tudom, hogy kicsit fura, de valahogy így vagyok vele.
      Persze, nem az erotika a fő vonal, szó sincs róla. A baj ott van, hogy az a bizonyos mennyiségű erotika kifejezetten nőknek szól. Nna, valahogy így... :)

      Törlés
    2. most, hogy így felveted, milyen az az erotika, ami pasiknak szólna?

      Törlés
  3. Hát, jelen helyzetben pl. nem Maccon szaladgált volna taplig semmiben, hanem Alexia. Ha meg mégis, nem lett volna folyton a figyelem központjában. (szerintem) lett volna még egy mellékszál, ahol egy másik nő is aktivál valamit, esetlegesen a boly királynője, vagy valami. Nem kellenek feltétlenül részletes leírások, csak utalások, amik beindíthatják a fantáziádat.
    A másik pedig, az utcán nem a férfiak izomkötegeiről kapnánk bemutatást, hanem a nők domborodó idomairól. Olyan édesen tudnak ringani, egyet minimum megérdemeltünk volna... :))

    No, de , kezdek érdekes irányba elhaladni :)) Mégis, én valami ilyesmire gondolnék. Állítólag Rothfuss második kötetben több lesz az erotika, meglátjuk ő hogyan oldja meg, mert ő nem kifejezetten a hölgyeknek ír. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. valamiért a pasik ezt olyan elegánsan tudják megoldani. persze, ez sem igaz mindenkire, de a nőkkel hamarabb elszalad a ló.
      (bár Carriger nagyon visszafogott ilyen téren. majdnem odaírtam még, hogy nőies, de aztán rájöttem, hogy a legtöbb nőnek, aki ilyesmit leír, elég mocskos fantáziája van, úgyhogy ez nem biztos, hogy ezentúl megfelelő jelző lesz erre.:D)

      Törlés