2012. július 11., szerda

szösz

Sokszor olvasok újra könyveket, nézek újra sorozatokat, hallgatok egy albumot addig, míg már muter is ismeri a gitár és a dobszólót is, sőt, nem kizárt, hogy a szomszéd is. És ezt rohadtul tudom élvezni.
Jók az új dolgok, de úgy vagyok vele, hogy ha egyszer valami nagyon jó volt, akkor másodjára is ugyanolyan, ha nem még- jobb. Ezért néztem most meg kb. huszadjára a Jóbarátokat, és ezért nem sajnálom az időt megvonni egy új könyvtől, és újraolvasni a Harry Potter első kötetét, és a Gyűrű Szövetségét sem. (Harry Potter most, először angolul... véééégre rászántam magam).

Az ismert környezetbe mindig jó visszatérni. Megnyugtató, mintha újra elmennél egy baráthoz hetek után, és alapból kapcsolsz is ki.
Tudom, hogy sok blogos nem híve az újraolvasásnak, merthogy annyi- meg annyi új könyv van, de ki- hogy áll hozzá. Én újra azt az időszakomat élem, amikor szinte semmi sem tetszik, és folyamatosan új könyvbe kezdek, persze be nem fejezem. Úgyhogy ilyenkor talán jobb is, ha régi kedvenceket veszek elő.

Apropó, Harry Potter. Ti észleltétek, hogy ciki (de nem szeretem ezt a szót) szeretni a Harry Pottert? Mint ahogy ciki olvasni is itt-ott. 'Sakkor újra ide lyukadtunk ki, hogy miazmááá, hogy olvasol? Harciasabb molyok ilyenkor beindulnak, hogy nehogymár én legyek a hülye, mert kézbe kapok egy könyvet, és mi hülyézzük le a másikat a végkifejletben. DE, megvan ennek a rosszabb oldala is. Futottam bele olyanba, hogy egy rendszeresen olvasó valaki mindenkit hülyének nézett, aki nem olvas. Mert az olyanoknak nincs semmi gógyijuk, nincs szókincsük, hülyék, nem tudnak semmit. Höhö... álljunkcsakmeg.

Az olvasás sem jelent mindent. Attól, hogy én elolvasok x fantasy könyvet, rohadtul nem leszek okosabb senkinél. Ismerek olyanokat, akik nem szeretnek olvasni, mégis sokkal értelmesebb emberek, sokkal szebben használják a nyelvet, mint akármelyik könyvkukac. Őket más dolgok kapcsolják ki, éééésakkormivan?
Kicsit most ez olyan, mint Nita bejegyzése, hogy mindenki azt olvas, amit akar. Mindenki azzal kapcsolja ki magát, amivel akarja. Ne ítélkezzünk már non-stop. Lehet, sőt, kell is legyen saját véleményed, amit hangoztatni is lehet, nyugodt szívvel. Pl. szerintem ez a Fifty Shades of Grey egy baromság. De ettől még senkit nem fogok hülyének nézni, csak azért, mert ő elolvasta, szereti, esetlegesen még a kedvenc könyve is. Ez olyan, mintha csak azokat az embereket nézném normálisnak, akik két gömbre kötik a cipőfűzőjüket...

Kicsit most olyan voltam, mint egy bizonyos író... ragozom a semmit. Node annyi baj legyen. Abba is hagytam. (visszaolvasva a nap szava az olyan... de lusta vagyok átírni; nem olyan nagy baj az:)

1 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy egyetértesz velem. :)
    Amúgy én is volt már, hogy belegondoltam, hogy néha lenézem a nemolvasókat, és rá kell jöjjek, hogy nincs jogom hozzá. Attól még lehet valaki értelmes, hogy szinte alig vagy keveset olvas.

    VálaszTörlés